Komt u geregeld bij Waanders, dan weet u dat u hier goed èn snel kunt eten. Een kijkje in de keuken laat zien dat voorraad en voorbereiding daarvoor de belangrijkste voorwaarden zijn. Als het rustig is, wordt er groente en brood gesneden, vlees gepaneerd, soep gekookt, enzovoorts, allemaal verse ingrediënten, zomogelijk uit de streek. Alles wordt in grote koelcellen geplaatst en soep wordt au bain-marie warm gehouden. Totdat het restaurant tussen de middag volloopt. Met eigen ogen zie ik hoe de digitaal opgenomen bestellingen geprint worden op bonnen die aan een rail in de keuken gehangen worden. De chef-kok leest de bestelling op en onmiddellijk gaan de aanwezige koks aan de slag. Onderlinge communicatie vindt vooral non-verbaal plaats, door te kijken wie wàt doet. De chef-kok ziet erop toe dat alles op de juiste manier bereid en geserveerd wordt, bewaakt het teamverband en springt zonodig zelf bij. En zo staat een bestelling van een negenkoppig gezelschap binnen een kwartier klaar op het verwarmde/verkoelde keukenblad! “Ping”, klinkt het belletje. De betreffende bon wordt erbij gelegd, zodat de bediening weet voor welke tafel het is en meteen ook kan controleren of het allemaal klopt. Ook eigenaar Henk en z’n vrouw Lucie helpen mee in de bediening. De computer houdt precies bij hoelang een tafel bezet is en of de betreffende bestelling betaald is. En ondertussen zorgt de afwasploeg ervoor dat gebruikt servies wordt afgevoerd, afgewassen, en weer schoon klaarstaat voor de volgende klanten. Wàt een geweldige organisatie!
Elk seizoen wordt een nieuwe kaart ontworpen door de ervaren chef-kok. Gerechten die nog niet zo lang op de kaart staan, hangen gefotografeerd aan de wand, als geheugensteun. Tussen de steeds wisselende gerechten staat steevast de Schnitzel, de Snert en het Broodje Bal. Omdat klanten daarom vragen, of beter gezegd, ze eisen het! Het zijn de meest bereide gerechten bij Waanders, óók tijdens de feestdagen. We zouden zo graag weten waaròm, zeker met het oog op de opening van de serre komend voorjaar. Is het omdat mensen hechten aan tradities? En als dat het geval is, komen zij dan nog wel nu de verbouwing in volle gang is? Of is het omdat je nèrgens lekkerder schnitzel, snert en een broodje bal eet dan hier? En wat is er dan zo speciaal? We horen het graag...

Nanny Schutte | Keihart | www.keihart.nl