Er staat van alles te gebeuren bij Waanders; aan de voorzijde wordt een serre gebouwd over de hele lengte van het restaurant, en 18 hotelkamers worden drastisch vernieuwd. We informeren u graag over alle ontwikkelingen, een goed moment om het blog nieuw leven in te blazen – aan mij, als tekstschrijver, de eer.
Het is rustig als ik halverwege de morgen arriveer. Ik zoek een fijn plekje om te werken vandaag en zet mijn laptop op het tafeltje tegen de bar. Vanaf de bank kan ik een groot deel van het restaurant overzien. Een reusachtige woonkamer, zou je kunnen zeggen, waar her en der gemoedelijk mensen zitten te praten. Twee tafeltjes verderop zit een man, ook met laptop. Uiteraard is er gratis WiFi, dus het is prima werken hier. “We kwamen hier vroeger altijd eten als we van vakantie terugkwamen,” vertelt hij, “voor mij is dit dus een beetje nostalgische plek. Ik zie dat er nu gebouwd wordt aan een serre – een goede zet, lijkt me.” Even later is het hele restaurant volledig bezet met busreizigers uit Rotterdam, onderweg naar de Kerstmarkt in Bremen. Nu blijkt de waarde van de oude, oerdegelijke koffieautomaten met extra grote reservoirs; probleemloos bereiden ze liters verse koffie, die door de bediening prettig snel en vriendelijk uitgeserveerd wordt. Drie kwartier later is de bus weer op weg. Het voortdurende komen en gaan van gasten zorgt voor een aangename dynamiek.

Lunchtijd. Eerder deze week heb ik de befaamde snert gegeten, nu bestel ik de clubsandwich – een feest voor oog èn tong! Een mevrouw komt naast me op de bank zitten, ook om te lunchen. “Ze kunnen je hier echt snel bedienen, zodat je ook snel weer verder kunt,” zegt ze. Al etend komen we zomaar in een diepgaand gesprek. Halverwege, kijkend op haar horloge, zegt ze: “Oh, al zo laat! Ach, maar zoveel haast heb ik nou eigenlijk ook weer niet.” Mijn bord is leeg, het gesprek beëindigd, de rust weergekeerd. Tijd om mijn werk te hervatten. Nee, het gaat niet zo snel als anders, maar wat heerlijk, al die ontmoetingen! Halverwege de middag komt er een ouderpaar uit Noord-Brabant naast me zitten, via een toeristische route (“even de Staphorster huisjes bekeken”) op weg naar een Bed & Breakfast in de buurt van Emmen. Ze kennen elkaar net een maandje, en hebben het zo fijn samen, vertellen ze. “We zagen dat het hier afgezet was, maar bedachten dat het wel open móest zijn, want we zagen mensen lopen en er brandt licht.” Tijd voor een heerlijke kop thee, mèt iets lekkers natuurlijk!

Nanny Schutte | Keihart | www.keihart.nl