• 10 redenen
  om naar Staphorst te komen

Iedereen heeft wel een mening over Staphorst en soms lijkt onbekend wel onbemind. Feit is dat er maar weinig gemeenten in Nederland zijn waar nog zoveel historie en traditie bewaard is gebleven als in Staphorst. Staphorst komt steeds vaker positief in het nieuws maar, het dorp staat niet graag in de schijnwerpers ondanks dat het dat juist verdient…

Algemeen bekend is dat Staphorst één van de meest kerkelijke gemeenten van Nederland is. Er is hier nog echt sprake van de zondagsrust de protestantse kerken zitten op zondag twee keer vol.

Rouveen, kent net als Staphorst een unieke lintbebouwing aan de Oude Rijksweg/Gemeenteweg. Opvallend daarbij zijn felgroene luiken gecombineerd met de felblauwe kozijnen. Daarnaast zie je boven de voordeur vaak een zogenaamde levensboom. Ook kenmerkend voor de gemeente is de klederdracht die vroeger door jong tot oud werd gedragen. Maar anno 2015 zie je de klederdracht steeds minder in het straatbeeld. Kinderen en mannen dragen de kleding alleen nog bij uitzondering, maar er zijn nog wel enkele honderden vrouwen die in klederdracht lopen. Met name op zaterdag vegen ze hun straatjes.

Elke dag weer mogen wij gasten verwelkomen die hun ogen hebben uitgekeken in onze mooie gemeente en vervolgens even komen uitrusten met een lekker kopje koffie, een fijne lunch of de dag afsluiten met een menuutje. Deze mensen vertellen ons keer op keer dat ze zijn verrast door al het moois dat ze hebben bekeken. Zaken die wij vaak heel gewoon vinden, maar die voor anderen heel bijzonder zijn. We hebben daarom een top tien samengesteld van mooie, indrukwekkende en aparte dingen die je tijdens een dagje Staphorst kunt bewonderen.

De tien redenen om naar Staphorst te komen

 1. Gratis parkeren
 2. Pal aan de snelweg gelegen
 3. Geen stoplichten
 4. Bijzondere architectuur
 5. Staphorster bos/Zwarte Dennen
 6. Dorp van Stien Eelsingh
 7. Klederdracht
 8. Uniek lintdorp
 9. Museumboerderij
 10. (Jaar) Markt

We hopen natuurlijk dat u ook een keer een bezoekje komt brengen aan het oudste restaurant van Staphorst, Waanders. We horen graag wat u van onze mooie gemeente vindt…